top of page
  • Writer's pictureAkis Roussos

Η διαδικασία διαγραφής οφειλών από κλήσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ)


Η διαδικασία διαγραφής των οφειλών από κλήσεις ΚΟΚ είναι κρίσιμη για την προστασία των πολιτών από μη νόμιμες απαιτήσεις.  

Η διαδικασία διαγραφής οφειλών που προέρχονται από κλήσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων και παρεμβάσεων από τον Συνήγορο του Πολίτη στην Ελλάδα. Η ρύθμιση αυτή αφορά κυρίως τις περιπτώσεις όπου οι δήμοι επιδιώκουν την είσπραξη προστίμων που έχουν βεβαιωθεί μετά την παρέλευση τριών ετών, γεγονός που εγείρει νομικά και ηθικά ζητήματα. Η διαδικασία διαγραφής οφειλών από κλήσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  1. Ενημέρωση: Ενημερωθείτε για την κλήση και το πρόστιμο που έχετε λάβει, μέσω των αρμόδιων δημοτικών ή αστυνομικών υπηρεσιών.

  2. Εξέταση του προστίμου: Αν πιστεύετε ότι η κλήση είναι άδικη ή λανθασμένη, μπορείτε να ζητήσετε επανεξέταση.

  3. Υποβολή ένστασης: Υποβάλλετε ένσταση στις αρμόδιες αρχές εντός της προθεσμίας που ορίζεται από τον ΚΟΚ, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

  4. Απόφαση: Περιμένετε την απόφαση των αρχών σχετικά με την ένστασή σας.

Αν η ένστασή σας γίνει δεκτή, το πρόστιμο μπορεί να διαγραφεί ή να μειωθεί. Αν όχι, θα χρειαστεί να το πληρώσετε εντός της καθορισμένης προθεσμίας.Νομικό Πλαίσιο

Σύμφωνα με το άρθρο 71 του ν. 542/1977, η ταμειακή βεβαίωση των προστίμων ΚΟΚ πρέπει να γίνεται εντός τριών ετών από τη λήξη του έτους κατά το οποίο εκδόθηκε η κλήση. Αν οι δήμοι προχωρήσουν σε ταμειακή βεβαίωση μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας, η βεβαίωση θεωρείται μη νόμιμη και οι δήμοι χάνουν το δικαίωμα να απαιτούν την καταβολή της οφειλής.

Παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη

Από το 2012, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επανειλημμένα επισημάνει τη σημασία της τήρησης αυτής της προθεσμίας και έχει ζητήσει από τους δήμους να συμμορφωθούν με τις νομικές διατάξεις. Μετά από πρόσφατες αναφορές πολιτών για οφειλές που είχαν βεβαιωθεί μετά την τριετία, ο Συνήγορος παρενέβη ζητώντας:

  1. Διαγραφή των οφειλών: Οι πολίτες που είχαν λάβει ειδοποιήσεις για πληρωμές προστίμων που είχαν βεβαιωθεί μετά την παρέλευση της τριετίας θα πρέπει να δουν αυτές τις οφειλές να διαγράφονται.

  2. Άρση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης: Σε περιπτώσεις όπου είχαν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για τέτοιες οφειλές, αυτά θα πρέπει επίσης να αρθούν.

  3. Επιστροφή καταβληθέντων ποσών: Πολίτες που έχουν ήδη εξοφλήσει τέτοιες οφειλές θα πρέπει να επιστραφούν τα ποσά που κατέβαλαν.Αντίκτυπος και Ανταπόκριση Δήμων

    Μετά τις παρεμβάσεις του Συνηγόρου, αρκετοί δήμοι όπως οι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς έχουν ήδη συμμορφωθεί με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και έχουν προχωρήσει στη διαγραφή των σχετικών οφειλών. Ο Συνήγορος συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση και να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται.

    Συμπέρασμα

    Η διαδικασία διαγραφής των οφειλών από κλήσεις ΚΟΚ είναι κρίσιμη για την προστασία των πολιτών από μη νόμιμες απαιτήσεις. Η συμμόρφωση των δήμων με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών αποτελεί θετική εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση.

3 views0 comments

Commenti


bottom of page