top of page
kourokafopoulois_01.jpg
break_Αριδαία_01.jpg
toalomagazi-296x497.jpg

Το «Βασίλειο του Πράσου» βρίσκεται στην Δωροθέα Αλμωπίας

Writer's picture: Akis RoussosAkis Roussos

Η Δωροθέα Αλμωπίας, ένα μικρό χωριό στον νομό Πέλλας, έχει κερδίσει φήμη ως το "βασίλειο" του πράσου στην Ελλάδα. Η καλλιέργεια του πράσου αποτελεί παράδοση δεκαετιών για τους κατοίκους, με περίπου 45 οικογένειες να ασχολούνται με αυτήν σε συνολική έκταση 400 στρεμμάτων. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 1.600 τόνους, με το μεγαλύτερο μέρος να διατίθεται στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.




Μια ιδιαίτερη πρακτική των καλλιεργητών της Δωροθέας είναι το πλύσιμο των πράσων στα νερά της πηγής "Κρύο Νερό". Μετά τη συγκομιδή και το καθάρισμα, τα πράσα δένονται σε δεμάτια και τοποθετούνται στο ποτάμι για 1 έως 6 ώρες, επιτρέποντας στο φυσικό ρεύμα να απομακρύνει τα υπολείμματα χώματος από τις ρίζες τους.


Η ποικιλία πράσου που καλλιεργείται στη Δωροθέα είναι ντόπια, με προέλευση από τη Μικρά Ασία, και αναπαράγεται από τους ίδιους τους καλλιεργητές εδώ και περίπου 100 χρόνια. Το φυτό φτάνει σε ύψος έως 1,5 μέτρο, έχει ανοιχτό πράσινο χρώμα και χαρακτηρίζεται από γλυκιά, ελαφρώς πικάντικη γεύση και έντονο άρωμα. Είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και στις ασθένειες, καθιστώντας το ιδανικό για διάφορες μαγειρικές χρήσεις, όπως πίτες και σαλάτες.


Παρά τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και επεξεργασίας, οι καλλιεργητές αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως η μείωση της ροής του ποταμού, που καθιστά δυσκολότερο το πλύσιμο των πράσων με τον παραδοσιακό τρόπο.


Η Δωροθέα συνεχίζει να διατηρεί την παράδοση της πρασοκαλλιέργειας, συμβάλλοντας σημαντικά στην τοπική οικονομία και προσφέροντας ένα προϊόν υψηλής ποιότητας στους καταναλωτές.


2η Γιορτή Πράσου στη Δωροθέα: Μία γιορτή γεμάτη παράδοση και γεύσεις


Με ανυπομονησία περιμένουν οι κάτοικοι και επισκέπτες τη 2η Γιορτή Πράσου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2025, στην κεντρική πλατεία του χωριού Δωροθέα Αλμωπίας. Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Νέων Δωροθέας "Κωνσταντόπουλος Χριστόδουλος", υπόσχεται να γεμίσει την ημέρα με μουσική, παραδοσιακές γεύσεις και έντονη διασκέδαση.


Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί και θα προσφέρει μια πλούσια γαστρονομική εμπειρία, με το πράσο να έχει την τιμητική του. Στην εκδήλωση θα υπάρχουν παραδοσιακά εδέσματα με βάση το πράσο, όπως ψητά και άλλα τοπικά φαγητά, ενώ δεν θα λείπει το άφθονο ποτό που θα συνοδεύσει τη γιορτινή ατμόσφαιρα.


Τη διασκέδαση θα απογειώσουν οι "Ρυθμοί της Μακεδονίας", οι οποίοι υπόσχονται ζωντανή μουσική με παραδοσιακά ακούσματα. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν χορευτικά συγκροτήματα, όπως ο Σύλλογος Θρακιωτών Τριγώνου Έβρου Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Νέων Δωροθέας. Τα χορευτικά σχήματα θα ενισχύσουν το παραδοσιακό χρώμα της ημέρας, καλώντας όλους να συμμετάσχουν στον χορό.


Η εκδήλωση αποτελεί μια ευκαιρία να γνωρίσει κανείς την παράδοση της περιοχής και τη σημασία του πράσου στην τοπική κουζίνα και οικονομία. Το χωριό Δωροθέα, με την όμορφη φύση του και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, είναι έτοιμο να υποδεχθεί επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας.


Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω του τηλεφώνου 699 736 8210 ή να επισκεφθούν τη σελίδα του Συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Η 2η Γιορτή Πράσου στη Δωροθέα υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους. Μην τη χάσετε!


Γιατί πρέπει να βάλεις το πράσο στη διατροφή σου


Το πράσο έχει κερδίσει «επάξια» μια θέση στις μαγειρικές μας δημιουργίες και κυρίως στις πίτες μας, καθώς έχει γλυκιά και ήπια γεύση προσδίδοντας έτσι νοστιμιά στο φαγητό. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ένα λαχανικό με νόστιμη γεύση, αλλά έχει και πλούσια διατροφική αξία.


Το πράσο έχει συγγένεια με το κρεμμύδι και είναι ανθεκτικό φυτό με ζωηρή ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα ψηλό και λεπτό φυτό, με μακρύ κυλινδρικό στέλεχος που αποτελείται από επικαλυπτόμενα φύλλα. Αναπτύσσεται καλά σε δροσερό κλίμα, με συχνές βροχές. Η καταγωγή του είναι από τη Μέση Ανατολή και από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους.


Το πράσο αποτελείται από νερό σε ποσοστό 90% και περιέχει σημαντικά φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.


Επιπλέον, τα πράσα είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και άλλων αντιοξειδωτικών όπως – καροτενοειδή, ξανθίνη και λουτεΐνη-. Περιέχουν επίσης ορισμένες άλλες βασικές βιταμίνες, όπως οι C, Κ και Ε. Η βιταμίνη C βοηθά το ανθρώπινο σώμα να έχει ένα γερό ανοσοποιητικό, ενώ καταστρέφει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.


Από την άλλη η βιταμίνη Α βοηθά στην καλή υγεία των ματιών και συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδα μας. Ακόμη, η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη και καλή λειτουργία του αίματος, ενώ τα οφέλη της βιταμίνης Ε πηγάζουν κυρίως από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, καθώς προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων, άρα και τη γήρανση.


Η κατανάλωση των πράσων έχει σχετιστεί και με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου και του προστάτη, περιέχει μαγγάνιο, μαγνήσιο και φυτικής προέλευσης σίδηρο. Τέλος, τα πράσα έχουν λίγες θερμίδες (100 γρ. φρέσκα κοτσάνια περιέχουν 61 θερμίδες), το οποίο σημαίνει πως και σε περιόδους δίαιτας είναι μια πολύ καλή επιλογή.

1 view0 comments

Comments


ΜΑΓΓΑΝΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.jpg
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑ.png

Επικοινωνία

Tel: 698 335 1993

pierianews@gmail.com

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon

Thanks for submitting!

© 2035 by Phil Steer . Powered and secured by Wix

bottom of page